Koninklijke 'wat'?

KHB, oftewel voluit Koninklijke Harmonie Broederkring, is zowel de overkoepelende naam voor de drie verenigingen als de naam van de 'grote' harmonie. Dit orkest bestaat uit een 60-tal enthousiaste muzikanten van Houthalen en (verre) omstreken die wekelijks op vrijdagavond samenkomen om uitdagende muziekstukken te repeteren onder leiding van dirigent Jan Rypens. Het resultaat laten ze enkele keren per jaar horen én zien tijdens verschillende concerten.

Naast repeteren is er echter ook voldoende ruimte voor ontspanning. Zo wordt er jaarlijks een Sint-Ceciliafeest georganiseerd om te leden te verwennen voor hun muzikale inspanningen. Maar ook op vrijdagavond, na de repetitie weliswaar, wordt alle stress van de afgelopen werkweek weggewerkt met een frisse pint en een gezellige babbel aan de toog.

Dirigent

Jan Rypens (° 1976) begon zijn studies aan het conservatorium als trombonist bij Ivan Meylemans. In 1997 zette hij zijn studie voort aan het conservatorium van Antwerpen, waar hij, gedoceerd door Ben Haemhouts (trombone), Dirk de Caluwé en Jan Hadermann (hafabra-directie), afstudeerde in 2001. Anno 2013 volgt Jan de Master-opleiding hafabra-directie aan het Lemmensinstituut te Leuven bij Ivan Meylemans en Jan Van der Roost. Drie seizoenen lang was Jan tevens verbonden aan de musical-afdeling van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen als trombonist en dirigent. Voor de Nederlandse theaterproducent Joop van den Ende dirigeerde hij verschillende musicals, waaronder Beauty and the Beast, Evita, Joseph and the Amazing Technicolour Dreamcoat, Mary Poppins, Miss Saigon en Aspects of Love. Verder dirigeerde hij ook nog Rembrandt - de musical en Jesus Christ Superstar.

Verder is hij dirigent van de Koninklijke Harmonie Broederkring (Houthalen) en Koninklijke Harmonie Eigen Volk Viversel. Als arrangeur is hij sedert 2000 verbonden aan muziekuitgeverij BERIATO MUSIC. Jan werkte ook enkele jaren bij LEMCA nv, een van Vlaanderens toonaangevende muziekwinkels.

Het bestuur

Het reilen en zeilen van onze vereniging gebeurt onder het toeziend oog van het bestuur. Zij vergaderen eenmaal per maand en zorgen voor de algemene gang van zaken. Heb je een vraag? Dan richt je je best tot een van onze bestuursleden. Hieronder vind je een overzicht per post.

Jan Van Duffel - voorzitter

Kristine Kellens - secretaris

Karolien Martens - penningmeester

Gerard Peters

An Saenen

Fien Croux

Jakob Vandermaesen

Stijn Timmers

Meespelen

Indien u interesse heeft om mee te spelen met ons orkest, bent u van harte welkom op onze repetitie. Die vindt plaats op vrijdagavond van 20u15 tot 22u30 in ons repetitielokaal (Guldensporenlaan 13A, 3530 Houthalen). Na de repetitie kunt u nog nagenieten en proeven van de sfeer met een drankje in onze bar tot in de vroege uurtjes!

Voor vragen of verdere uitleg kunt u steeds contact met ons opnemen via het formulier op de website.

Ons feestjaar loopt op wieltjes en we rijden gestaag verder richting onze spektakelmusical 'Duivelsbloed'. De muziek komt van de hand van Bert Appermont, succescomponist en eredirigent van onze vereniging. 'Duivelsbloed' vertelt het verhaal van Elisabeth, een middeleeuwse kruidenvrouw die beschuldigd wordt van hekserij door haar bekrompen dorpsgenoten. En het lot van heksen zag er allesbehalve roodkleurig uit in die tijd...

Het feestjaar ter ere van ons 125-jarig bestaan is volop bezig en ons eerste concert komt stilaan dichterbij. Op zaterdag 27 april 2019 kan u genieten van een spectaculair concert waarbij Harmonie Broederkring, jeugdharmonie 't Spetserke, kinderkoor 't Geigken en jongerenkoor Palabra een muzikale ode brengen aan het rijke verleden van onze vereniging. 

Onze oplettende sympathisanten zal het zeker niet ontgaan zijn dat we in oktober 2018 geen spaghettidag hebben georganiseerd. Maar niet getreurd, want in februari komen we met een waardig alternatief: een heuse pasta-avond! Op zaterdagavond 16 februari 2019 ruilen we onze gezellige repetitielokalen in voor de Jan Nouwenzaal in het Inspirocollege en ook het menu is uitgebreider dan anders en volledig in het teken van ons feestjaar! 

2019 is al enkele weken bezig en de meeste goede voornemens zijn alweer opgeborgen in een duister hoekje om volgend jaar nog eens hun kans te wagen. Ook wij, de muzikanten en het bestuur van de K. H. Broederkring, hebben ons lijstje met wensen klaar, want 2019 is natuurlijk ons groots feestjaar! Wij mogen immers maar liefst 125 kaarsjes uitblazen - stel je eens voor hoe groot die taart wel niet is...